9 Nisan 2012 Pazartesi

MIKNATISLARI TANIYALIM




MIKNATISLARI TANIYALIM



Mıknatıslar demir, nikel ve kobalt gibi maddeleri ise mıknatıslar çekmez. Plastik, cam, tahta, porselen ve kâğıt mıknatısın çekmediği maddelere örnek olarak verilir.
Mıknatıslar birbirlerine kuvvet uygular.
Mıknatısların birbirlerine uyguladıkları kuvvet bazen itme ya da çekme şeklindedir. Mıknatısların birbirlerini farklı şekilde etkilemeleri, farklı kutuplara sahip olmasından kaynaklanır. Her mıknatısta kuzey ve güney olarak isimlendirilen iki kutup bulunur. Mıknatısın kuzey kutbu(N), güney kutbu ise(S) sembolüyle gösterir.
                              
Mıknatıslar bölündüğünde mıknatıs özelliklerini kaybetmezler. Bölünen mıknatısın her parçası yine bir mıknatıstır. Mıknatıslarda kuzey ve güney kutupları yok olmaz. N ve S her mıknatısın temel özelliğidir.

                       
  

Mıknatısın aynı kutupları birbirini iter.
(N-N) ve (S-S) birbirlerini iter.

Mıknatısın zıt kutupları birbirlerini çeker.
(N-S)birbirlerini çeker.

Mıknatısların Çeşitleri:

Mıknatıslar değişik şekillerde olabilir. Mıknatıslar şekillerine göre isimlendirilir. Mıknatıs çeşitlerinden bazıları; çabuk U ve yuvarlak mıknatıstır. Mıknatıslar demir, nikel, kobalt türü cisimleri çekerler.

 Mıknatısların Kullanım Alanları:

Mıknatısların günlük hayatta ve teknolojide kullanım alanları vardır. Bazı mutfak dolapları kapaklarında, buzdolabı kapaklarında, bazı çanta ve telefon kapaklarının kapaklarında mıknatıs bulunur. Buzdolabında yapıştırılan süslerde ve hoparlör gibi bazı araçlarda mıknatıs bulunur.
Mıknatıslar; cep telefonu, monitör, televizyon, disket gibi Araçlara zarar verebilir. Bu sebeple mıknatıslar bu araçlardan uzak tutulmalıdır.

                                          











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder